Medikus Zenekar

A Medikus Zenekar

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara amellett, hogy az intézmény kulturális életének meghatározó szereplője, többek között már Bayreuthban, Svájcban és a Zeneakadémián is nagy sikerű koncerteket adott. A javarészt szimfonikus felállásban működő együttes tagjai aktív semmelweises hallgatók, de korábban végzett orvosok, gyógyszerészek, mentőtisztek és több hazai felsőoktatási intézmény diákja is játszik a zenekarban. A tagok a próbákon kívül más programokat is szerveznek közösen, így a csapat ma már egy aktív baráti társaság.

A zenekar 2008 szeptemberében alakult Balogh Zsuzsanna, akkor negyedéves orvostanhallgató ötlete nyomán. Kezdetben a Tardy László vezetésével működő orvoszenekarral dolgoztak szoros együttműködésben, később a próbák vezetését Harmat László vette át. A zenekar jelenlegi művészeti vezetője és karmestere, Dubóczky Gergely 2009-ben csatlakozott az együtteshez.

A Medikus Zenekar a Semmelweis Egyetem eseményeinek – évnyitó, gólyabál, ünnepségek, díszdoktor avatás, Semmelweis Nap – állandó fellepője, emellett külsős meghívásoknak is eleget tesz. A nagyzenekari koncertek mellett a tagok kisebb rendezvényeken vonós, illetve fúvós kamaraegyüttes felállásban muzsikálnak.  Az együttes munkájához rendszeresen segítik hivatásos zenészek is.

A zenekar 2014-ben a Wagner Társaság meghívására Bayreuthban lépett fel. 2015-ben a Zeneakadémián koncerteztek, az Egészségtudományi Kar 40 éves jubileumának alkalmából pedig CD felvételt is készítettek. 2016-ban adtak először hangversenyt a Pető Intézet tanulóinak, a berni egyetemi kórussal pedig Magyarországon és Svájcban is koncerteztek. 2017 márciusában telt házas jótékonysági koncertet rendeztek a Zeneakadémia Nagytermében, vendégük Schöck Atala operaénekesnő volt. 2017 novemberében a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére a korszak zenei stílusait felidéző műsorral emlékeztek Széchényi Ferencre, a múzeum alapítójára. Az évet pedig –  az immár hagyományosnak mondható – karácsonyi koncerttel zárták a Belvárosi Ferences Templomban.